Answer Key

Answer to Question No: 1

o Internal Rare of Return
i. b) Leave
iii. ) 1/22
iv. d) 14-02-1890
v. ¢) 1% July

vi. d) exceeding 12 Hours
vil. d) 50, 20

viii. ©) Demi Official

% al Call Book

x. al 3 Months

xi. c) Restricted Holiday
xii. b) Jammu & Kashmir
xiii. d) Privacy of individual
xiv. b) Rs.5000/-

Xv. C SSIIEHT D a6y

xvi. b) 2 Years

xvii. d) dearness allowance
¥Vl c) Rs.5 Lakhs

xix. b Eabenau

¥x. c) Chie Financial Controller

Answer to Question No: 2:

PR Rs.25000

i, d) no limit.

iii. b) Rs. 2 per page

. & 4

v. d) Rs.50,000

vi. b) 10%

vii. B) 10E

viii. ¢) Tax Deducted at Source
%, &) Employees Salary

X. €) Member of Parliament
xi. ¢} Rs.3 Lakhs

xii. ¢) Suspension

xiii. b) No

Xiv. b) Inventory Management System
xv. a) Inventory

Xvi. €) B 230

xvii.c) 60 Years

xviil, b) 90 days

XiX. b) 15" of the month

XX. b. Tariff 1B



Answer to Question no.3 (a) Superannuation Pension:

A Superannuation pension is granted to a Government servant entitled or compelled, by
rule, to retire at a particular age.

(1) The date of compulsory retirement of a Government servant in superior service is
the date on which he attains the age of 58 years. the date of compulsory retirement
of a Government servant in Last Grade Service is the date on which he attains the
age of 60 years.

(2) The age of retirement of trained teachers in the educational institutions under the
management of Government is the date on which he attains the age of 58 years.

(3) The date of retirement in the case of persons who had taken part in the freedom
struggle and courted Imprisonment and who have been appointed to the posts of
social workers up to the end of December 1965, shall be the date onwhich they
attain the age of 60 years.

A Government servant under suspension, on a charge of misconduct, shall not be
required or permitted to retire but shall be retained in service until the enquiry into the
charge is concluded and final order is passed by a competent authority.

Superannuation Pension is granted to an official who retired from service on attaining a
predetermined age (viz.,) 58 years / 60 years as the case may be (vide S.R.17) Full Pension
shall be calculated at 50 per cent of average emoluments for 30 years of qualifying services.
There is no ceiling on the pension fixed.

Calculation of Pension:

Average Emoluments for the last 10 months’ Emoluments
Average Emoluments X 50/100 X Net Qualifying service/80
Pay last drawn X 50/100 X Net qualifying service/60

Whichever is adva ntageous

(30 years of Qualifying service for full Pension and the pay last drawn for pension calculation is
challenged in the High Court)

In calculating length of qualifying service for the purpose of Pension, a fraction of a year equal
to 3 months and above shall be treated as a completed one half years and reckoned as
qualifying service with effect from 1.1.86.

(Page 36 ; Regulation.32 of Tamilnadu Pension rules.1978)



Answer to Question no.3 (b) Death Gratuity:

If a Government servant dies while in service, Death Grauity shall be paid as specified in
the table below and in accordance with the provisions of sub-rule(1) of the rule 46 —

Length of service Rate of Gratuity
(1) (2)
() " Lessthanone year _______Tuixgime_s of monthly emoluments ]

More than one year and above but |
less than five years
More than five years and above
but less than twenty years

Six times of monthly emoluments

(ii)

Twelve times of monthly emoluments

(i) |
: Half of monthly emoluments for every

. completed six monthly services subject to a ‘
(iv) | More than twenty years and above maximum of thirty three times of monthly

emoluments, the amount of which shall, in
| ‘ | nocase, exceed Rupees ten lakhs) |

= ) I ———e e

(Page-57 | Regulation 45(1)(b) of Tamilnadu Pension rules.1978)

Answer to Question no.4 (a)

“Suspension”

(a) A member of class of service may be placed under suspension from service, where

(i) An enquiry into grave charges against him is contemplated, or is pending, or
(ir) A complaint against him of any criminal offence is under investigation or trial
and if such suspension is necessary in the public interest.

(b) An employee who is detained in custody whether on a criminal charge or otherwise,
for a period longer than forty-eight hours shall be deemed to have been suspended
under this regulation.

(c) Where a penalty of dismissal removal or compulsory retirement from service
imposed upon an employee under suspension is set aside on appeal or on review
under these regulations and the case is remitted for further inquiry or action or with
any other directions, the order of his suspension shall be deemed to have continued
in force on and from the date of the original order of dismissal, removal or
compulsory retirement and shall remain in force until further orders.

(d) Where a penalty of dismissal, removal or compulsory retirement from service
imposed upon an employee of the Board is set aside or declared or rendered void in
consequence of or by a decision of a court of Law and the disciplinary authority, on
5 consideration of the circumstances of the case, decides to hold a further inquiry
against him on the allegations on which the penalty of dismissal/removal or
compulsory retirement was originally imposed. the employee shall be deemed to
have been placed under suspension by the appointing authority from the date of the
original order of dismissal, removal or compulsory retirement and shall continue to
remain under suspension until further orders.



(e) where a Board employee is suspended or is deemed to have been suspended
(whether in connection with any disciplinary proceedings or otherwise) and if any
other disciplinary proceedings is commenced against him during the continuance of
that suspension, the authority competent to place him under suspension may, for
reasons to be recorded by him in writing, direct that the Board employee shall
continue to be under suspension until the termination of all or any such proceedings.

(f) An order of suspension made or deemed to have been made under this regulation
may at any time be revoked by the authority which made or is deemed to have made
the order or by any authority to which that authority is subordinate.

(Page-10; Regulation no 9 of TNEB Discipline & Appeal Requlations, 1983)

Answer to Question no.4 (b)

“Suspension pending enquiry”

The authority which may impose-suspension pending investigation or enquiry into grave
charges under Regulation 9 above shall be as follows.-

—

Category of Employees
(a) Class - |

_]_'_Authof@wﬁéh may Appellate authority |
\;_imgose suspension
-

he Chairman Board
(A) Chief Engineers and | |
General Superintendent | The Chairman ‘ Board |

(B) Officers of Class-| other | ‘ |
‘ than Chief Engineers | ‘ |

and General | |
‘ Superintendent ‘ ‘| |
| |
| |
\ (b) Class — Il | -
The Chairman Board
(A) Under secretaries in
BOSB & BOAB | The Secretary The Chairman |
(B) Section  officers in | |
BOSB and AAOs in | The Chief Engineer The Chairman |

BOAB
(C) AEEs, Chemist, Stores

Next higher authority ‘

Superintendent, ~ Chief Immediate Superior in Class-I

‘ Head draughtsman, ‘ or ll. ‘ ‘
Personnel officer, ‘
Personal Assistant, i l
Accounts Officer and
AAOs |

(D) AEs / JEs ‘ ‘

| i B

(c) Class — Il & IV employees Fimmediate superior in Class-1 | Next higher authority.

(Page-13. Regulation n0.12 5 TNEB Discipline & Appeal Regulations, 1983)




(Page-13: Regulation no 12 of TNEB Discipline & Appeal Regulations, 1983)

Answer to Question no.5 (a)

“Increment” (“esgluio wiireyse”)
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Answer to Question no.5 (b)
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Answer to Question no.5 (c)

“Limitation on number of pensions”

(1) A Government servant shall not earn two pensions in the same service or post at the
same time or by the same continuous service.

(2) Except as provided in rule 16, a Government servant who, having retired on a
superannuation pension or retiring pension, is subsequently re-employed, shall not be
entitled to a separate pension or gratuity for the period of his re-employment.

(Page-7 ; Rule no.7 ; The pension code-1; The Tamilnadu Pension Rules, 1978)

Answer to Question no.5 (d)
Addition to qualifying service on voluntary retirement:

(1) The gualifying service as on the date of intended retirement of a member of the Service
retiring under sub-rule (2) or sub rule(2A) of rule 16 shall be increased by the period not
exceeding 5 years subject to the condition that the total qualifying service rendered by
him does not in any case exceed 33 years and it does not take him beyond the age of
superannuation.




(2) The weightage up to 5 years under sub-rule (1) shall not be admissible in the case of a
member of the Service who is retired from Service in Public interest by the Central
Government under rule (3) of rule 16

Sub-rule (3) of Rule (16):-

The Central Government may. in consultation with the State Government concerned
and after giving a member of the Service at least three months previous notice in
writing, or three months pay and allowances in lieu of such notice require that
member to retire in public interest from service on the date on which such member
complete thirty years of qualifying service or attains fifty years of age or on any date
thereafter to be specified in the notice.

(Page 255 | Rule-8A ; The Pension Code-3)

Answer to Question no.6 (a)

Following deductions can be made from the Wages -

Deductions from the wages of an employee can be made and they may be of the
following kinds only, namely:-

(a) Fines;

(b) Deductions for absence from duty

(c) Deductions for damage to, or loss of goods expressly entrusted to the
employee for custody, or for loss of money for which he is required to
account, where such damage or loss is directly attributable to his neglect or
default.

(d) Deductions for house accommodation supplied by the Board or other
authority set up under law for the time being in force or specified in this behalf
by the Board.

(e) Deductions for such amenities and services supplied by the Board as it may,
by general or special order, authorize:

(f) Deductions for recovery of advances or for adjustment of over-payments of
wages;

(g) Deductions of income tax payable by the employees:

(h) Deductions required to be made by order of a court or other authority
competent to make such order:

() Deductions for subscriptions to, and for repayment of advances from any
provident fund;

(J) Deductions for payments to co-operative societies approved in this behalf by
the Board or to a scheme of insurance maintained by the Indian Post office or
by any Insurance Company approved in this behalf by the Board.

(k) Deductions made with the written authorization of the employee in
furtherance of any savings scheme approved by the Board for the purchase
of securities of the Central or State Government.

(Page-2 ; Section 9-A of Service Regulations)

Answer to Question no.6 (b)

Under the following circumstance, an application of “Resignation from the service” from an
employee will be considered:

(a) A Board employee may resign his appointment by giving notice of not léss than three
months in writing direct to the appointing authority with a copy marked to his immediate
superior officer. The period of three months notice shall be reckoned from the date of
receipt of such notice by the appointing authority



(b) The Board employee may withdraw the notice of his resignation before its acceptance.
Withdrawal of resignation will not be permitted after its acceptance by the appointing
authaority,

(¢) The appointing authority shall issue orders on the notice of resignation before the date of
expiry of notice, either accepting the resignation from a date not later than the date of
expiry of the notice or rejecting the same. giving the reasons therefor. If no such order IS
passed the resignation shall be deemed to have been accepted on the expiry of the
period of notice.

(d) Notice of resignation given by the Board employee shall be accepted by the appointing
authority, subject to the conditions -

(e)

(i) That no disciplinary proceeding is contemplated or pending against the
Board employee concerned under sub-regulation (b) of Regulation 8 of
Tamil Nadu Electricity Board Employees’ (Disciplinary and Appeal)
Regulation:

(i) That reports from the Directorate of Vigilance and Anti
Corruption/Vigilance cell of TNEB have been obtained to the effect that
no enquiry is contemplated or pending against the Board Employee
concerned;

(iii) That no dues are pending to be recovered by the Board from the Board
Employee concerned:

(iv) That there is no contractual obligation of any kind including contractual
obligation to service the Board during the period in which the Board
Employee concerned seeks to resign:

(V) Notwithstanding anything contained in Clauses (i) and (i) sub-regulation
(d), where a Board Employee, under suspension or against whom
disciplinary or criminal action or Vigilance enquiry is pending, seeks to
resign, the appointing authority shall examine the nature and gravity of
the case and may accept the resignation if the case is not such as would
warrant rejection of the notice of resignation”.

(Page-14 | Section 16-A of Service Regulations)

Answer to Question no.7 (a)

The following shall be taken into consideration on countersigning a travelling allowance bill —

(a) To scrutinize the necessity, frequency and duration of Jjourneys and halts for which
travelling allowance is claimed and to disallow the whole or any part of the travelling
allowance claimed if he consider-

(1} That a journey was unnecessary or unduly protracted: or
() That a halt was of excessive duration:

(b) To scrutinize carefully the distance as well as the rates and the calculations entered in
travelling allowance bills.

(c) To satisfy himself that, where the actual cost of transporting personal effects, etc., is
claimed as per T.A. regulations, the scale on which such effects etc., were transported
was reasonable; and to disallow any claim which, in his opinion, does not fulfill that
condition;

(d) However, controlling officers have no discretion to restrict the travelling allowance for
Journeys on transfer to travelling allowance admissible for journey on tour.

(e) In order to avoid the risk of payment of the gross amount, the Controlling officer while
countersigning the travelling allowance bills containing recoveries of advances. etc..
shall countersign the bills only for the net amount due.

(f) To observe any further instructions which the Board may issue for guidance.

(Page-5 'Regulation no.6 of T A Regulations)



Answer to Question no.7 (b)

Incidental Expenses:

An employee may for a journey on tour by air or railway or a regular public motor service
from Headquarters/camp to places at a distance or 160 kms or more, draw for each of the day
of departure from headquarters and the day of departure from headquarters and the day of
arrival back to headquarters, one half of daily allowance for which he is eligible at the rate
applicable for stay in Guest House or by private arrangement. If the absence is less than 24
hours , he may draw one half of daily allowance onlyeither for the day of departure from or for
the day of arrival back at headquarters.

(Page-16 ;Regulation no.39 of Employees T.A. Regulations)

Answer to Question no.7 (c)

Lump-sum allowance:

An employee can draw a lump-sum allowance according to the following scale, to
compensate the expenses on packing and loading of personal effect at one and their unloading
and unpacking at the other end as well as the unquantifiable expenses in consequence of
transfer:-

(a) If personal effects are actually transported

Distance between the old and the new stations ]

. , d Ie New siation |

Grade of ' Beyond 8 Kms but |

employees 8 Kms and less not exceeding 60 Beyond 60 Kms. |

Kms.

o NI | Rs.300_ Rs500 |
W T e Rs 400
1T | Nil Rs.150 Rs.275

Y | Nil " Rs.75 Rs.150 |

This allowance is admissible only if the personal effects are actually transported and a
claim for the transfer of personal effects is included in the bill. Otherwise, the transfer
grant shall be regulated as under clause (b).

(b) If personal effects are not actually transported, one half of the allowance admissible
under clause (b).

For Journey on transfer outside the State, the rates of lump sum shall be doubled.

(Page-32: Regulation no.57(viii) of T.A Regulations)



Answer to Question no.7 (d)

Honoraria :

The Board may grant an employee an honorarium as remuneration for work performed
for the Board which is occasional or Intermittent in character and either so laborious or of such
special merit as to justify a special reward, if it be satisfied that this can be done without
detriment to his official duties or responsibilities Sanction to the grant of honoraria will be given
only when the work has been under taken with the prior consent of the Board and the amount
has been settled in advance. In special cases, a departure from this provision may be made for
reasons to be recorded in writing..

(Page-46 | Regulation no 52(b) of Employees T A Regulations)
(Page-32; Regulation no.57 (viil) of T.A Regulations)

Answer to Question no.8 (a)

(1) No employee shall be a member of or be otherwise associated with, any political party or
any organization which takes part in politics nor shall be takes part in subscribe in aid of or
assist in any other manner any political movement or activity.

(2) It shall be the duty of every employee to endeavour to prevent any member of his family
taking part in, subscribing in aid, of or assisting in any other manner any movement or
activity which is, or tends directly or indirectly to be, subversive of the Government as by law
established, any where an employee is unable to prevent a member of his family from taking
part in, or subscribing in aid of or assisting in any other manner, any such movement or
activity, he shall make a report to that effect to the Board or to the officer to whom he is
subordinate

(3) If any question arises whether any movement or activity falls within the scope of this
regulation, the decision of the Board thereon shall be final

(4) No employee shall canvass or otherwise interfere or use his influence in connection with, or
take part in an election to any legislature or local authority.

Provided that —

(i) An employee qualified to vote at such election may exercise his right to vote but
where he does so, he shall give no indication of the manner in which he proposes to
vote or has voted:

(i) An employee shall not be deemed to have contravened the provisions of this
regulation by reason only that he assists in the conduct of an election in the due
performance of a duty imposed on him Dy or under any law for the time being in
force.

(5) Seditious propaganda or the expression of disloyal sentiments by an emplayee shall be
regarded as sufficient ground for dispensing with his services. In the case of such conduct
by a pensioner, the Board reserves to itself the right of withholding or withdrawing a pension
or any part of it.

(6) An employee proposing or seconding the nomination of a candidate at an election or acting
as a polling agent shall be deemed to have committed a breach of this regulation.

(7) This regulation shall apply to the part-time employees also of the Board other than the Legal
Adviser to the Board.

(Page-22, Regulation 20 of Conduct regulations)




Answer to Question no.8 (b)
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(Page-18 ; Rule-20 of Standing orders for Clerical workers)



